aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Racuszki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trochę inne racuchy, bo zamiast jabłek są rodzynki. Dzięki temu, że namoczyłam je we wrzątku zrobiły się soczyste i lekkie w smaku.

Racuszki z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z rodzynkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki kefiru
  • ½ szklanki cukru
  • 5 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 garście rodzynek
  • olej do smażenia
  • wrzątek

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z rodzynkami
Do miski dajemy mąkę oraz cukier i szczyptę soli. Wbijamy jajko, kruszymy odrobinę drożdży i wlewamy kefir oraz mleko. Dosypujemy cukier waniliowy i wszystko dokładnie miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie w miseczce zalewamy rodzynki wrzątkiem i zostawiamy je na 5 minut. Później odcedzamy je na małym sitku i dorzucamy do ciasta. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na gorący olej na patelni i smażymy na rumiano – z obu stron. Racuszki podajemy jak przestygną, bo rodzynki są gorące.
Racuszki z rodzynkami
Do miski dajemy mąkę, cukier, jajko, odrobinę drożdży,kefir, mleko i szczyptę soli oraz cukier waniliowy.
Racuszki z rodzynkami
Wszystko dokładnie miksujemy na jednolite ciasto.
Racuszki z rodzynkami
Namoczone we wrzątku rodzynki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Racuszki z rodzynkami
Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na gorący olej na patelni i smażymy na rumiano – z obu stron.

Tagi:

jajko jajka