iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Racuszki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięciutkie i puchate placuszki z rodzynkami to idealne śniadanie w zimowe dni.

Racuszki z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z rodzynkami
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać cukier i mąkę oraz jajka i wszystko wymieszać. Rodzynki, aromat cytrynowy i starte na tarce jabłka dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło. Na patelni podgrzać niewielka ilość oleju i smażyć na nim niewielkie placuszki po usmażeniu posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe bo tak smakują najlepiej.
Racuszki z rodzynkami
do ciasta dodać rodzynki jabłka i aromat
Racuszki z rodzynkami
ciasto po wymieszaniu odstawić do wyrośniecia
Racuszki z rodzynkami
Na gorącym oleju smażyc małe racuszki