kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Rafaello parfait

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią Ci, że musisz zjeść coś słodkiego??? W takim razie to deser dla Ciebie. Na jego zrobienie poświęcisz nie więcej niż 15 minut a pierwszy kęs przeniesie Cię do raju.

Rafaello parfait

Składniki:

Rafaello parfait

 

  • 12 krakersów
  • puszka mleka kokosowego
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Rafaello parfait

ETAP 1:

Przygotuj 4 pucharki/szklaneczki. Na ich dno pokrusz krakersy. Ugotuj budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu, używając mleka kokosowego. Do jeszcze gorącego budyniu dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Odczekaj chwilkę i całość dokładnie wymieszaj.
Odstaw budyń do przestudzenia. W tym czasie ubij na sztywno śmietankę z 4 łyżkami cukru pudru.
Serek mascarpone zmiksuj,dodaj po łyżce przestudzony budyń, całość dokładnie zmiksuj. Gotowy krem podziel równo między pucharki. Wierzch kremu posyp wiórkami kokosowymi. Następnie nałóż bitą śmietanę a wierzch deseru posyp płatkami migdałów.
Możesz schłodzić deser przed podaniem, u nas nie zawsze dotrze do lodówki.