lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rafaelo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Robi się z uczuciem to ciasto i jest smaczne

Rafaelo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rafaelo

 

  • 450 gram mąki,
  • 2 szk cukru
  • 6 szt jajka,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 350 gram margaryna,
  • 1 litr mleko,
  • olejek,
  • 150 gram wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Rafaelo
Najpierw podam składniki na biszkopt
250 g mąki
szk cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tera podam składniki na krem
250 g Margaryna
200 g mąki
szk cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch robimy tak
150 g wiórków kokosowych
100 g margaryna
4 łyżki cukru
Żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Margarynę zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na margarynie osłodzone wiórki kokosowe. Gotowe smacznego do lodówki wstawić :)
Rafaelo
Ciato biszkoptowe wylewamy na blaszkę na folie aluminiową
Rafaelo
Robimy masę najpierw gotujemy ją czyli mleko i budyń
Rafaelo
Tu mamy upieczony biszkopt wlasnie stygnie potem go prztniemy na połowę

Tagi:

jajko jajka