Sposób przygotowania:
Rafaelo
Najpierw podam składniki na biszkopt
250 g mąki
szk cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tera podam składniki na krem
250 g Margaryna
200 g mąki
szk cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch robimy tak
150 g wiórków kokosowych
100 g margaryna
4 łyżki cukru
Żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Margarynę zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na margarynie osłodzone wiórki kokosowe. Gotowe smacznego do lodówki wstawić :)
250 g mąki
szk cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tera podam składniki na krem
250 g Margaryna
200 g mąki
szk cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
Wierzch robimy tak
150 g wiórków kokosowych
100 g margaryna
4 łyżki cukru
Żółtka utarłam z cukrem,potem ubiłam białka ze szczyptą soli dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszałam .Ciasto wylałam na blachę wyłożoną folia aluminiową (23x25cm) i piekłam w 180st.C. przez około 30 min.
Pół litra mleka wlałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam . Do pozostałego mleka dodałam olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam i wlałam do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotowałam na małym ogniu. Odstawiłam do wystygnięcia. Margarynę zmiksowałam i dodałam do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroiłam w poprzek na dwie części i obie posmarowałam kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). Na wierzchu rozprowadziłam podsmażone na margarynie osłodzone wiórki kokosowe. Gotowe smacznego do lodówki wstawić :)