Sposób przygotowania:
Tort Rafaelo przekładany czarnymi porzeczkami
Biszkopt: W tym roku kupiłam gotowy biszkopt, który możemy dostać w każdym większym sklepie spożywczym ( brak czasu na pieczenie własnego).Masa Rafaelo do przekładania biszkoptu: Do rondelka wlewamy pół szklanki śmietany 30% i podgrzewamy. W między czasie łamiemy tabliczki czekolady na małe kawałeczki i rozpuszczamy ją w podgrzanej śmietanie. Gdy uzyskamy gładką konsystencję bez grudek pozostawiamy do ostygnięcia. Pozostałą część śmietany ubijamy mikserem. W końcowym etapie ubijania dodajemy fix do śmietany i starannie mieszamy. Gdy czekolada jest już ostudzona, dodajemy ją stopniowo do ubitej śmietany i mieszamy na najniższych obrotach. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałów. I w tym etapie mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Masa śmietankowa: Śmietanę 36% wyciągamy z lodówki i ubijamy na sztywno, w końcowym etapie dodajemy fix, oraz cukier.Całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką konsystencję. Wstawiamy do lodówki.Poncz: Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy do wody i dodajemy cukier puder. Wszystko należy wymieszać. Wykonanie tortu: Gotowy biszkopt rozdzielamy na 3 krążki. Każdy z nich nasączamy ponczem. Na pierwszą warstwę tortu wykładamy powidło z czarnej porzeczki, a następnie masę Rafaelo i przekładamy kolejnym nasączonym biszkoptem, nakładamy pozostałą część masy, przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Boki oraz górę biszkoptu wykańczamy masą śmietankową, boki tortu obsypujemy kokosem. Na górze za pomocą szprycy formujemy esy floresy. Na środku wykładamy ozdobne kwiatuszki, gwiazdki i napisy. Gotowy tort przed podaniem na stół dobrze jest schłodzić w lodówce przez około 4 godziny.Tort zrobił furorę!!
reanja
monikaT83