Sposób przygotowania:
Moje rafaello mocno kokosowe
Ciasto: Wiórki kokosowe ciągle mieszając podprażamy na suchej patelni- studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Otwieramy puszkę mleczka kokosowy i odlewamy wodę- pozostawiamy tylko białą, twardą masę Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, mąkę, mleko i kokos. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 st przez około 35-40 minut na złoty kolor i do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy przenoszeniu Masa. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, zagotowujemy i studzimy. Białą czekoladę rozdrabniamy dodajemy 100ml śmietany i rozpuszczamy nad kąpielą wodną- studzimy. Resztę śmietany ubijamy. Ubijamy też mleczko kokosowe, dodajemy do niego białą czekoladę i żelatynę. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na dolny blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim blatem. Na górę wykładamy drugą część masy i obficie posypać kokosem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!!
kontakt1982
reanja
Ja też bardzo lubię kokos, a przepis polecam:)
madzia3
reanja
niestety to ciasto wciąga i nie można przejść obojętnie obok niego