Ewelina S

Ewelina S

Kuchcik
[Przepisów: 2]

rafaello według mnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

białka ubić na sztywno+cukier+żółtka+obydwa rodzaje mąki (ciągle mieszając każdy składnik który się doda)+proszek do pieczenia+olej+ocet

rafaello według mnie

Składniki:

rafaello według mnie

 

  • ciasto biszkoptowe:6jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • piec w temp.180 przez 35 minut

Sposób przygotowania:

rafaello według mnie
masa:1.1/2 mleka zagotować z 1 mąki zwykłej gdy zacznie się gotować dodać 1,1/2 szklanki mleka wymieszanego z 1 szklanką mąki zwykłej+1 łyżką mąki ziemniaczanej+3/4 olejku śmietankowego.To wszystko wlać do gotującego się mleka ,gotować na małym ogniu aż nam zacznie gęstnieć.Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić.Po ostudzeniu do masy budyniowej+1/2 kostki masła roślinnego i 1/2 kostki margaryny palmy+ sok z połówki wyciśniętej cytryny+1 kieliszek wódki (jeśli ktoś ma bo jak nie to może być bez). biszkopt przekroić na pół wyłożyć masą (troszkę zostawić na wierzch) przykryć drugą połową biszkopta.Wierzch posmarować zostawioną resztą masy i posypać posypką kokosową. posypka: 1,1/2 opakowania wiórek kokosowych wysypać na 1 łyżkę masła stopionego dodać 1 łyżkę cukru pudru i resztę olejku śmietankowego. Smacznego

Tagi:

ciasto