Sposób przygotowania:
Ragout z soczewicy z marchewką
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę. Dodajemy do cebuli i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i smażymy całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli będzie to konieczne to podlewamy jeszcze wodą. Pod koniec wyławiamy gałązki tymianku i doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :) 1) Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego, wówczas danie będzie bardziej aromatyczne. 2) Do dania można dodać również: pokrojoną pietruszkę, selera naciowego itp. 3) Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące możemy podać je do dań mięsnych bądź z podsmażoną kiełbaską, kabanosami itp.