Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ragu' bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielokrotnie sprawdzony, niezawodny do makaronu, kopytek czy lazanii

Ragu' bolognese Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ragu' bolognese

 

  • ok kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • duża marchew
  • duża łodyga selera naciowego lub kawałek korzeniowego
  • łyżka masła
  • kilka łyżek oliwy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • karton przecieru
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • szklanka mleka
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Ragu' bolognese
Gotowanie ragu' zaczynamy od przygotowania sofritto - czyli podsmażonych na rumiano warzyw, które oddadzą sosowi smak. Cebulę, marchew oraz seler należy drobniutko posiekać i smażyć do zrumienienia na maśle i oliwie. Po czym dodać mięso, dusić aż zacznie brązowieć i przywierać do dna. Wtedy dolać wino i pozwolić mu się odparować. Wlać przecier pomidorowy oraz koncentrat rozcieńczony szklanką ciepłej wody. Posolić sos, ewentualnie wrzucić parę igiełek rozmarynu. Dusić sos pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej godzinę tak by smaki się "przegryzły", a pomidory straciły zupełnie posmak konserwy. Na pół godziny przed końcem duszenia wlać surowe mleko, które złagodzi smaki, a dodatek odrobiny cukru przełamie kwasowość pomidorów. Ragu' w wersji którą tu opisuję lubi długie duszenie, dlatego wygodniej zrobić większą ilość i w razie potrzeby część zamrozić.
Ragu' bolognese
Sos lubi długie duszenie na wolnym ogniu

Tagi:

mięso