misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Raj kawosza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mokre ciasto o smaku kawy podane z pysznym sosem i filiżanką kawy to raj dla każdego kawosza.

Raj kawosza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Raj kawosza

 

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 15 dkg masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (najlepsza jest Maxwell House Mild Blend)
  • 75 g białej czekolady
  • 330 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Raj kawosza
Krem: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki kawy i czekoladę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Wkładamy do lodówki.
Ciasto: gorzką czekoladę łamiemy na kawałeczki. Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem. Topimy ma małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Zostawiamy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ekstrakt. Miksujemy dokładnie na puszystą masę. Jajka powinny podwoić swoją objętość. 6 łyżeczek kawy mieszamy z mąką i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas miksując dolewamy ostudzoną czekoladę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 C. Łyżeczkę kawy mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i nasączamy wierzch ciepłego ciasta. Zostawiamy do ostygnięcia.
Podajemy kawałki ciasta z przygotowanym sosem. Sos możemy włożyć do zamrażarki i podawać go jako lody.
Raj kawosza
Miksujemy jajka do moemntu kiedy podwoją swoją objętość
Raj kawosza
Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy
Raj kawosza
Upieczone ciasto lekko opadnie a wierzch będzie pokryty chrupiącą skórką
Raj kawosza
Sos lekko chłodzimy i podajemy z ciastem ale możemy z niego zrobić także lody kawowe