Sposób przygotowania:
Raj kawosza
Krem: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki kawy i czekoladę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Wkładamy do lodówki.
Ciasto: gorzką czekoladę łamiemy na kawałeczki. Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem. Topimy ma małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Zostawiamy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ekstrakt. Miksujemy dokładnie na puszystą masę. Jajka powinny podwoić swoją objętość. 6 łyżeczek kawy mieszamy z mąką i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas miksując dolewamy ostudzoną czekoladę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 C. Łyżeczkę kawy mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i nasączamy wierzch ciepłego ciasta. Zostawiamy do ostygnięcia.
Podajemy kawałki ciasta z przygotowanym sosem. Sos możemy włożyć do zamrażarki i podawać go jako lody.
Ciasto: gorzką czekoladę łamiemy na kawałeczki. Wkładamy ją do garnuszka razem z masłem. Topimy ma małym ogniu aż składniki dobrze się połączą. Zostawiamy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ekstrakt. Miksujemy dokładnie na puszystą masę. Jajka powinny podwoić swoją objętość. 6 łyżeczek kawy mieszamy z mąką i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas miksując dolewamy ostudzoną czekoladę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temp. 180 C. Łyżeczkę kawy mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i nasączamy wierzch ciepłego ciasta. Zostawiamy do ostygnięcia.
Podajemy kawałki ciasta z przygotowanym sosem. Sos możemy włożyć do zamrażarki i podawać go jako lody.