Sposób przygotowania:
Rajski ptak - tort imieninowy z owocamiETAP 1:
Sposób przygotowania
1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Ubijając dodać jeszcze cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie ok 40 min - 180 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu otrzeć cały biszkopt przy pomocy drobnej tarki. Powstałe okruszki wykorzystać później do dekoracji.
2.
Wodę zagotować. Dodać cukier i sok z cytryny. Do wystudzonego ponczu dodać spirytus ( wersja dla dorosłych ).
3.
Masło z cukrem ubić na puch. Stopniowo dodawać śmietanę i żółtka. Dodać na koniec tężejącą galaretkę.
4.
Biszkopt podzielić na cztery części. Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyć krem wiśniowy. Przykryć krążkiem biszkoptowym i powtórzyć czynności. Przykryć kolejnym krążkiem i nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i nasączyć ponczem. Posmarować wierzch i boki kremem. Boki obsypać okruszkami z biszkoptu. Udekorować owocami. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego.
zbysiowa
halina
Szeptucha