Sposób przygotowania:
Tort z owocami i mleczną masą
BISZKOPT KAKAOWY: ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną na najwolniejszych obrotach miksera. Na dnie formy o wymiarach 20x 30 cm kładę papier do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta. MASA MLECZNA: mleko wlewam do rondelka, zagotowuję z cukrem i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia. Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste. Cały czas miksując dodaję wystudzone mleko. Następnie mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy. PONCZ: przegotowaną wodę mieszam z cukrem i sokiem z połowy cytryny. WYKONANIE: biszkopt dzielę na dwa blaty. Po nasączeniu pierwszego blatu połową ponczu, smaruję go połową masy mlecznej. Układam drugi blat, który nasączam pozostałym ponczem i smaruję pozostałą masą. Jako ostatnią warstwę układam pokrojone owoce i posypuję czekoladową posypką.
agabi22
msewka
anemon
marietta
anemon
Dziękuję marietta.