SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowy z owocami

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Tort czekoladowy z owocami

Pyszny tort czekoladowy z owocami. Ucieszy każde podniebienie, bo jest bardzo smaczny. Warto go przygotować.

Składniki:

Tort czekoladowy z owocami

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Masa czekoladowa:

  • 350 ml śmietany 30%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Dodatkowo:

  • 50 ml wódki,
  • truskawki i kiwi do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z owocami

Przygotowanie biszkoptu:

Tort czekoladowy z owocami
Białka ubijam, nadal ubijając dodaję pozostałe składniki biszkoptu.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia.

Pieczenie biszkoptu:

Tort czekoladowy z owocami
Ciasto wylewam na blaszkę i piekę. Następnie przekrawam na dwa blaty.

Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

Przygotowanie masy

Tort czekoladowy z owocami
Serek mieszam z rozpuszczoną czekoladą. Śmietanę ubijam i łączę z masą czekoladową.

Masa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.

Przełożenie tortu

Tort czekoladowy z owocami
Masą przekładam biszkopty. Wierzch tortu dekoruję owocami.

Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję brzegi, wierzch tortu oraz dekoruję wierzch dookoła. Owoce obieram, kroję na mniejsze kawałki. Układam na wierzchu tortu. Gotowy tort wstawiam na 2 godziny do lodówki.