Sposób przygotowania:
Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzoląprzygotowanie makaronu
Z mąki i jajek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto na makaron, dodajemy oliwę, ponownie zagniatamy. Ciasto odstawiamy pod ściereczką na kilkanaście minut.
Następnie ciasto dzielimy na kawałki, każdy ponownie ugniatamy, rozpłaszczamy, posypujemy z obu stron mąką, przepuszczamy przez maszynkę do makaronu kilka razy, zaczynając od największej grubości, a kończąc na cienkiej.
Płaty makaronu wieszamy na wieszakach i suszymy.
Przygotowanie farszu
Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki. Fasolkę gotujemy kilkanaście minut w osolonym wrzątku, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i chili siekamy - część podsmażamy na oliwie, część na razie zostawiamy - przyda się do sosu. Następnie na patelnię wrzucamy fasolkę i ser gorgonzola, podgrzewamy razem, aż ser się roztopi.
Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Lepienie ravioli
Makaron kroimy na równe kwadraty. Na połowie kwadratów układamy farsz.
Lepienie ravioli - c.d., gotowanie ravioli
Na każdym kwadracie ciasta wypełnionym farszem układamy drugi kwadrat, zlepiamy jak pierogi, dokładnie sklejamy brzegi (możemy pomóc sobie widelcem).
W garnku rozgrzewamy wodę na wrzątek, solimy. Wrzucamy ravioli i gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy ravioli i odsączamy z wody.
Przygotowanie sosu
Pozostałą cebulkę i chili smażymy na oliwie, dodajemy resztę gorgonzoli i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą.
Wykończenie dania
Ravioli wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę na oliwie. Polewamy sosem, posypujemy i dekorujemy ziołami. Posypujemy danie startym parmezanem. Smacznego!