Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ravioli wyglądają jak pierożki, ale tak naprawdę jest to włoski makaron. W moim daniu połączyłam włoskie ravioli i włoskie sery z naszą polską fasolką szparagową.

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

Składniki:

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

 

 

  • Na farsz + sos:
  • 0,3 kg fasolki szparagowej
  • 90 g sera gorgonzola
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 papryczki chili
  • odrobina soli
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

przygotowanie makaronu

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą
Ciasto na makaron ravioli cienko rozwałkowujemy i suszymy

Z mąki i jajek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto na makaron, dodajemy oliwę, ponownie zagniatamy. Ciasto odstawiamy pod ściereczką na kilkanaście minut.

Następnie ciasto dzielimy na kawałki, każdy ponownie ugniatamy, rozpłaszczamy, posypujemy z obu stron mąką, przepuszczamy przez maszynkę do makaronu kilka razy, zaczynając od największej grubości, a kończąc na cienkiej.

Płaty makaronu wieszamy na wieszakach i suszymy.

Przygotowanie farszu

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą
Bazą do farszu na ravioli jest fasolka szparagowa

Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki. Fasolkę gotujemy kilkanaście minut w osolonym wrzątku, kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę i chili siekamy - część podsmażamy na oliwie, część na razie zostawiamy - przyda się do sosu. Następnie na patelnię wrzucamy fasolkę i ser gorgonzola, podgrzewamy razem, aż ser się roztopi.

Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Lepienie ravioli

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą
Na kwadracikach makaronu układamy farsz z fasolki

Makaron kroimy na równe kwadraty. Na połowie kwadratów układamy farsz.

Lepienie ravioli - c.d., gotowanie ravioli

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą
Ravioli zlepiamy jak pierożki i wrzucamy na osolony wrzątek

Na każdym kwadracie ciasta wypełnionym farszem układamy drugi kwadrat, zlepiamy jak pierogi, dokładnie sklejamy brzegi (możemy pomóc sobie widelcem).

W garnku rozgrzewamy wodę na wrzątek, solimy. Wrzucamy ravioli i gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy ravioli i odsączamy z wody.

Przygotowanie sosu

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

Pozostałą cebulkę i chili smażymy na oliwie, dodajemy resztę gorgonzoli i śmietankę, zagotowujemy. Doprawiamy solą.

Wykończenie dania

Ravioli z fasolką szparagową i gorgonzolą

Ravioli wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę na oliwie. Polewamy sosem, posypujemy i dekorujemy ziołami. Posypujemy danie startym parmezanem. Smacznego!


Tagi:

ravioli danie