Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje ulubione połączenie smakowe to wyrazistość gorgonzoli ze słodyczą gruszki i słonym smakiem szynki parmeńskiej. Te właśnie smaki zamknęłam w moich ravioli.

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską

Składniki:

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską

 

 

  • Na farsz i sos:
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 gruszki
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 50 ml śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania:

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską

Przygotowanie ciasta i farszu

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską
Farsz do ravioli z gorgonzoli, gruszki i szynki parmeńskiej

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 20 minut, w tym czasie robimy farsz.

Gorgonzolę kroimy w kostkę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni umieszczamy ser i gruszki, podgrzewamy, aż ser się roztopi, a gruszki zmiękną.

Szynkę kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do sera i gruszek.

Część farszu odkładamy, sporo mniejszą część zostawiamy na patelni, dodajemy śmietanę i podgrzewamy razem.

Sklejanie ravioli

Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńską
Moje ravioli przed wrzuceniem do wrzątku

Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy kwadraty.

Na połowie kwadratów kładziemy farsz, każdy kwadrat przykrywamy drugim kwadratem, zlepiamy pierogi.

Pierogi wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.

Wykończenie dania

Na patelni podgrzewamy sos. Pierogi wyłowione z wrzątku wrzucamy do sosu i podgrzewamy razem.

Ravioli wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Tagi:

danie ravioli