Sposób przygotowania:
Ravioli z gorgonzolą, gruszką i szynką parmeńskąPrzygotowanie ciasta i farszu
 
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 20 minut, w tym czasie robimy farsz.
Gorgonzolę kroimy w kostkę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni umieszczamy ser i gruszki, podgrzewamy, aż ser się roztopi, a gruszki zmiękną. 
Szynkę kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do sera i gruszek. 
Część farszu odkładamy, sporo mniejszą część zostawiamy na patelni, dodajemy śmietanę i podgrzewamy razem.
Sklejanie ravioli
 
Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy kwadraty. 
Na połowie kwadratów kładziemy farsz, każdy kwadrat przykrywamy drugim kwadratem, zlepiamy pierogi. 
Pierogi wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia.
Wykończenie dania
Na patelni podgrzewamy sos. Pierogi wyłowione z wrzątku wrzucamy do sosu i podgrzewamy razem. 
Ravioli wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
