Sposób przygotowania:
Ravioli z pieczonym bakłażanem i Lazurem
Szafran pokruszyć i namoczyć w wodzie. Z mąki, oliwy, żółtek, i wody z szafranem zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię o włożyć do lodówki na godzinę. Bakłażana pokroić na ćwiartki posolić, skropić oliwą i piec godzinę w 200°C. Ser pokroić w drobną kostkę, z ostudzonego bakłażana wyskrobać i posiekać miąższ. Ciasto cienko rozwałkować i posmaruj białkiem. W odstępach 8 cm od siebie układaj kulki farszu, przykryj drugą warstwą ciasta palcami dociskaj ciasto woku farszu.Karbowanym radełkiem wycinaj kwadraty. Ravioli gotuj 3 min w osolonej wodzie. Orzechy posiekaj w cienkie płatki i lekko podsmaż na oliwie. Danie podawaj polane oliwą z orzechami.