Sposób przygotowania:
Razowe buchty z warzywami
Z letniego mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki sporządzamy rozczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, pszenną, dodajemy jaja, olej i sól. Wyrabiamy ciasto najlepiej za pomocą miksera przez około 3 minut.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Czyścimy jarzyny, kroimy je w mniejsze części, posypujemy ziołami i solą do smaku, choć nie jest to konieczne. Wstawiamy jarzyny do parowaru na około 25 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, kroimy go na plasterki. Z każdego plastra formujemy kulkę. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut. Parujemy buchty w parowarze. Podajemy je z jarzynami z mięsem i sporą ilością sosu. W wersji wegetariańskiej pomijamy dodatek mięsny i sos. Zastępujemy sos masłem lub dobrej jakości oliwą.