jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Razowe buchty z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kluski na parze z dodatkiem warzyw i mięsa to sposób na obiad popularny w Wielkopolsce.

Razowe buchty z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Razowe buchty z warzywami

 

  • buchty: 20 dag razowej mąki orkiszowej
  • około 30 dag maki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jarzyny: niewielka kapusta włoska
  • 1 niewielki brokuł
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Razowe buchty z warzywami
Z letniego mleka, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki sporządzamy rozczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, pszenną, dodajemy jaja, olej i sól. Wyrabiamy ciasto najlepiej za pomocą miksera przez około 3 minut.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Czyścimy jarzyny, kroimy je w mniejsze części, posypujemy ziołami i solą do smaku, choć nie jest to konieczne. Wstawiamy jarzyny do parowaru na około 25 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, kroimy go na plasterki. Z każdego plastra formujemy kulkę. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20 minut. Parujemy buchty w parowarze. Podajemy je z jarzynami z mięsem i sporą ilością sosu. W wersji wegetariańskiej pomijamy dodatek mięsny i sos. Zastępujemy sos masłem lub dobrej jakości oliwą.
Razowe buchty z warzywami
Wyrabiamy ciasto najlepiej za pomocą miksera przez około 3 minut.
Razowe buchty z warzywami
Wstawiamy jarzyny do parowaru na około 25 minut.

Tagi:

mak