Sposób przygotowania:
Razowe bułki z pokrzywąETAP 1
Umyte liście pokrzywy przelewamy gorąca wodą i odsączamy. Gotowe liście kroimy na mniejsze części (siekamy nożem).
ETAP 2
W jednej szklance wody rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki chlebowej i łyżeczkę cukru. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy mąki, sól oraz olej. Do przygotowanych składników wlewamy gotowy rozczyn. Zagniatamy ciasto dodając pozostałą wodę.
ETAP 3
Następnie dodajemy siemię oraz słonecznik. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
ETAP 4
Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojoną pokrzywę. Gdy pokrzywa połączy się z ciastem całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 14 części. Z każdej porcji formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na przygotowanej blaszce. środek delikatnie nacinamy, wierzch smarujemy wodą, posypujemy siemieniem i przyklejamy listek pokrzywy. Tak przygotowane bułki odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy je około 30 minut w 180°C. Upieczone studzimy i zajadamy.