jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowe bułki z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Idealnie pasują na wiosenne śniadanie lub kolacje. Do tego masełko, szczypiorek, rzodkiewka czy pomidor i mamy zdrowy, pyszny posiłek! POLECAM!

Razowe bułki z pokrzywą

Składniki:

Razowe bułki z pokrzywą

Składniki na około 14 sztuk

  • 300 gram mąki chlebowej,
  • 200 gram mąki razowej pszennej,
  • 4 dag świeżych drożdży,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • ok 350 ml letniej wody,
  • litrowa miseczka listków pokrzywy

Sposób przygotowania:

Razowe bułki z pokrzywą

ETAP 1

Razowe bułki z pokrzywą
sparzone pokrzsywy odsączmy i siekamy na mniejsze części

Umyte liście pokrzywy przelewamy gorąca wodą i odsączamy. Gotowe liście kroimy na mniejsze części (siekamy nożem).

ETAP 2

Razowe bułki z pokrzywą
Do przygotowanych suchych składników wlewamy rozczyn

W jednej szklance wody rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki chlebowej i łyżeczkę cukru. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy mąki, sól oraz olej. Do przygotowanych składników wlewamy gotowy rozczyn. Zagniatamy ciasto dodając pozostałą wodę.

ETAP 3

Razowe bułki z pokrzywą
Do ciasta dodajemy siemię oraz słonecznik

Następnie dodajemy siemię oraz słonecznik. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

ETAP 4

Razowe bułki z pokrzywą
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojoną pokrzywę. Gdy pokrzywa połączy się z ciastem całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 5

Razowe bułki z pokrzywą
z ciasta formujemy bułeczki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 14 części. Z każdej porcji formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na przygotowanej blaszce. środek delikatnie nacinamy, wierzch smarujemy wodą, posypujemy siemieniem i przyklejamy listek pokrzywy. Tak przygotowane bułki odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy je około 30 minut w 180°C. Upieczone studzimy i zajadamy.