Sposób przygotowania:
Bułki z dodatkiem mąki razowej
Dzień wcześniej zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą, odstaw na noc.
Obie mąki zagnieć z zaczynem, solą i wodą. Wyrabiaj 5 minut, odstaw na 10 minut. Jeszcze raz szybko wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie wyjmij ciasto na blat, rozciągnij, boki złóż na siebie, z powrotem włóż do miski.
Lekko podrośnięte ciasto podziel na 8 porcji, przykryj, odstaw na 30 min. Uformuj bułeczki, ułóż na blasze, odstaw na 2 godziny. Bułki natnij, posyp ziarnami i piecz ok. 20 minut na złoty kolor w temperaturze 230C.Smacznego:)
Obie mąki zagnieć z zaczynem, solą i wodą. Wyrabiaj 5 minut, odstaw na 10 minut. Jeszcze raz szybko wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie wyjmij ciasto na blat, rozciągnij, boki złóż na siebie, z powrotem włóż do miski.
Lekko podrośnięte ciasto podziel na 8 porcji, przykryj, odstaw na 30 min. Uformuj bułeczki, ułóż na blasze, odstaw na 2 godziny. Bułki natnij, posyp ziarnami i piecz ok. 20 minut na złoty kolor w temperaturze 230C.Smacznego:)