Sposób przygotowania:
Razowe bułeczki z niespodzianką
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier i około 2 - 3 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie do miski wsypujemy mąkę razową oraz sól. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej, jajko oraz wodę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce). Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek i dzielimy na mniejsze części ( u mnie 16 sztuk). Każdy kawałek spłaszczamy, nakładamy na niego1-2 kostki czekolady i formujemy bułeczki. Uformowane przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ku dołowi. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy go i pieczemy bułeczki do zrumienienia w 180˚C.