iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Razowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Strasznie ciekawił mnie przepis na filipińskie bułeczki, ale z braku odpowiedniej mąki musiałam zrobić inne choć formowanie bułek pożyczyłam od filipińskich bułeczek.

Razowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Razowe bułeczki
Mąkę zmieszać z drożdżami, solą oraz cukrem, dodać olej i dolewając wodę zagnieść gładkie ciasto ( ja zagniatałam na stolnicy około 5 minut) po tym czasie ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta wyjąć je na stolnicę jeszcze raz zagnieść i cienko rozwałkować, następnie ciasto zwinąć jak roladę i otoczyć w bułce tartej. Roladę pociąć na porcje ( 12 sztuk) i ułożyć miejscem cięcia na blaszce wyłożonej papierem, porcje ciasta lekko spłaszczyć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki piec 20 minut w nagrzanym do 210 st piekarniku po upieczeniu wystudzić na kratce.
Razowe bułeczki
Zagniecione ciasto odstawić do wyrośniecia.
Razowe bułeczki
Ciasto rozwałkować zwinąć jak roladę i obtoczyć w bułce.
Razowe bułeczki
Zwiniete ciasto pokroić na porcje jednakowej wielkości.
Razowe bułeczki
Bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić do wyrosniecia.