anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Nocne bułki razowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię te bułki, bo ciasto na nie robię wieczorem, wyrasta ono w lodówce, a rano tylko piekę i mam świeże bułki na śniadanie.

Nocne bułki razowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nocne bułki razowe

 

Sposób przygotowania:

Nocne bułki razowe
W miseczce drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przekładam do miski robota, dodaję wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i śmietanę, jajka, miękkie masło oraz sól. Starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Przekładam do suchej miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.Po całonocnym wyrastaniu ciasto wyjmuję z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto ręcznie i formuję bułki. Układam w sporych odstępach na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Nocne bułki razowe
Te bułki znakomicie smakują z wytrawnymi i słodkimi dodatkami.