Sposób przygotowania:
Nocne bułki razowe
W miseczce drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przekładam do miski robota, dodaję wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i śmietanę, jajka, miękkie masło oraz sól. Starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Przekładam do suchej miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.Po całonocnym wyrastaniu ciasto wyjmuję z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiam ciasto ręcznie i formuję bułki. Układam w sporych odstępach na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki smaruję żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 20 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.