Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z ciecierzycą
Ciecierzycę odsączamy z płynu na sitku. Paprykę i wędlinę kroimy w małą kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany makaron i dodajemy do niego paprykę, wędlinę, szczypiorek i ciecierzycę, mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy do niego makaron z dodatkami, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Śmietankę przelewamy do miseczki, wbijamy jajka i razem mieszamy. Masą jajeczną polewamy zapiekankę. Górę posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Śmietankę przelewamy do miseczki, wbijamy jajka i razem mieszamy. Masą jajeczną polewamy zapiekankę. Górę posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.