slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zapiekanka makaronowa z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zapiekankę makaronową z dodatkiem ciecierzycy, chudej wędliny oraz czerwonej papryki. Zapiekanka makaronowa jest tanim, prostym i szybkim w przygotowaniu posiłkiem. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekanka makaronowa z ciecierzycą

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z ciecierzycą

 

  • 230 g ugotowanego makaronu-u mnie orkiszowy (ok. 1,5 szkl)
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g chudej wędliny
  • mała puszka ciecierzycy
  • pół pęczka szczypiorku
  • masło do formy
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki (u mnie 18%)
  • pół łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
  • garść tartego żółtego sera
  • oraz naczynie do zapiekania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z ciecierzycą
Ciecierzycę odsączamy z płynu na sitku. Paprykę i wędlinę kroimy w małą kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany makaron i dodajemy do niego paprykę, wędlinę, szczypiorek i ciecierzycę, mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy do niego makaron z dodatkami, wyrównujemy i lekko dociskamy.

Śmietankę przelewamy do miseczki, wbijamy jajka i razem mieszamy. Masą jajeczną polewamy zapiekankę. Górę posypujemy żółtym serem.

Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.