dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Żytni chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezbyt trudny, pyszny chleb na zakwasie.

Żytni chleb na zakwasie

Składniki:

Żytni chleb na zakwasie

 

  • 0,25 litra zakwasu żytniego,
  • 400 g mąki żytniej chlebowej,
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Żytni chleb na zakwasie
Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed.
Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i solą.
Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min.
Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min.
Znów miksujemy ok 10 min.
Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami..
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Pieczemy godzinę w 200st.