Sposób przygotowania:
Żytni chleb na zakwasie
Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed.
Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i solą.
Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min.
Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min.
Znów miksujemy ok 10 min.
Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami..
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Pieczemy godzinę w 200st.
Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i solą.
Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min.
Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min.
Znów miksujemy ok 10 min.
Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami..
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Pieczemy godzinę w 200st.