Sposób przygotowania:
Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski 2 przesiać mąkę i dodać otręby, które zostały na sicie. Następnie dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć z mąką. Dodać sól oraz miód a także sezam i 2 łyżki słonecznika. Wymieszać. Dodać oliwę oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą i posypać resztą słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!