monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierwszy raz piekłam chleb razowy ale na pewno nie ostatni bo bardzo się rozsmakowaliśmy w tym gatunku chlebka:)

Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie

 

  • 500 g mąki razowej typ 2000
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • ok. 1 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski 2 przesiać mąkę i dodać otręby, które zostały na sicie. Następnie dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć z mąką. Dodać sól oraz miód a także sezam i 2 łyżki słonecznika. Wymieszać. Dodać oliwę oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą i posypać resztą słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
do mąki dodać drożdże oraz sezam i słonecznik
Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
dodać oliwę oraz miód i wymieszać składniki
Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie
po 1,5 godzinie mamy pięknie wyrośnięte ciasto