Sposób przygotowania:
Razowy makaron w pesto z rukoli
Zaczynamy od przygotowania pesto z rukoli. Przygotowujemy składniki: ser kroimy w kostkę, rukolę myjemy i suszymy. W pojemniku do rozdrabniania umieszczamy rukolę i czosnek, dodajemy oliwę i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy orzechy, ser i blend ujemy na jednolitą masę na końcu dodajemy sól, ilości ja dodałam 3 szczypty ale można dodać więcej w zależności jak bardzo słone dania lubimy. Robimy makaron: mąkę pszenną i żytnią przesiewamy, dodajemy otręby żytnie, jajka, oliwę i odrobinę soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, które następnie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki żeby „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 porcje. Każdą z porcji po kolei rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, następnie zlewamy i po odsączeniu mieszamy w pesto z rukoli. Danie podajemy na ciepło. SMACZNEGO!