pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Razowy na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest bez drożdży więc bardzo wolno rośnie ...

Razowy na zakwasie

Składniki:

Razowy na zakwasie

 

  • 1 i ½ szklanki białej maki,
  • 1 i ½ szklanki mąki razowej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 330 ml letniej wody,
  • porcja zakwasu,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki otrębów,
  • 3 łyżki słonecznika.

Sposób przygotowania:

Razowy na zakwasie
Mąkę, sól, cukier, zakwas, masło i wodę wkładamy do maszynki. Ustawiamy program 6 Ciasto zagniatanie. Po zagnieceniu ciasta (ciasto będzie rzadkawe) odkładamy do pojemniczka 3, 4 łyżki ciasta i wkładamy do lodówki. Następnie po około 10 godzinkach ustawiamy program 12 Pieczenie. -Ciasto jest bez drożdży więc bardzo wolno rośnie, ja je zostawiłem na całą noc i rano upiekłem:-) -Zakwas ciasto które odłożyliśmy do lodówki, może stać nawet 2 tygodnie, a po kilku dniach jest gotowe do następnego pieczenia :-) więcej fotek potrawy: http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=244#p244

Tagi:

razowy mak