marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rigatoni z sosem serowym i pesto.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Makaron wrzucić na osolony wrzątek.Ugotować,przecedzić,przelać zimną wodą na durszlaku.Zrobić sos serowy,polewać nim porcje makaronu z pesto

Rigatoni z sosem serowym i pesto.

Składniki:

Rigatoni z sosem serowym i pesto.

 

  • 1 opakowanie makaronu fabrycznego rurek z obciętymi końcami,
  • słoiczek pesto genovese,
  • 1 l.wrzątku,
  • 25 dag. żółtego startego sera,np.tylżycki,
  • kostka margaryny "Palma"do smażenia,
  • 2 bulionetki,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Rigatoni z sosem serowym i pesto.
Makaron wypakować, a wodę na wrzątek posolić i zagotować na średnim ogniu. Wrzucić makaron na wrzącą wodę i ugotować " al dente", dodając trochę oleju, aby się makaron nie sklejał. Przecedzić makaron do durszlaka i przelać zimną wodą. W rondlu Rozpuścić kostkę margaryny, bulionetki rozmieszać w 1/4 szklanki wody, dodając do rondla z tłuszczem. Zetrzeć ser na tarce z grubymi oczkami, dodać do rondla, potem także śmietankę z kartonika i mieszać cały czas na zwolnionym ogniu, aż zgęstnieje. Wtedy to odstawić na bok rondel, a sos przelać do sosjerki i polewać nim makaron na talerzach płaskich i podawać z dużym kleksem pesto na środku.