Kaska Lex

Kaska Lex

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Risotto bianco z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak Włoch tkwi w prostocie. Tylko risotto bianco z zielonym groszkiem Hortex może przypomnieć Ci Twoje Sycylijskie wakacje. Polecam i życzę smacznego.

Risotto bianco z zielonym groszkiem

Składniki:

Risotto bianco z zielonym groszkiem

 

  • 3 łyżki masła
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 150 ml białego wina
  • 100 g surowego ryżu do risotto (np. Arborio), około 1 filiżanki
  • 400 ml wrzącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 filiżanka zielonego groszku - mrożonego - firmy Hortex
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki tartego parmezanu (+ kilka wiórków do dekoracji)
  • Dodatki: parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Risotto bianco z zielonym groszkiem
Risotto: Na średniej patelni roztopić 3 łyżki masła, zeszklić cebulę. Dodać ryż, delikatnie posolić i wymieszać. Wlać wino i mieszając smażyć aż większość płynu odparuje. Dodawać stopniowo bulion, po pół filiżanki, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewać kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż zaabsorbuje poprzednią. Kontynuować przez 20 minut lub do czasu aż ryż będzie al dente. W międzyczasie ugotować groszek w osolonej wodzie, odsączyć. Kiedy ryż będzie miękki, ale jednocześnie al dente, dodać do niego groszek. Doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.