Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Risotto cytrynowe w porze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż w zaskakującej świeżością odsłonie.

Risotto cytrynowe w porze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto cytrynowe w porze

 

 

  • Bulion:
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 l. wody

Sposób przygotowania:

Risotto cytrynowe w porze
Na początku zagotowuję litr wody z kostką rosołową (lub korzystam z posiadanego bulionu). Por kroję w plastry i podsmażam. Gdy staje się miękki połowę odkładam na talerz, a pozostałą część zalewa 2 szkl bulionu. Gotuję aż por zacznie się rozpadać. Cały por ( w tym ten odłożony) przekładam do blendera. Dodaję połowę cytryny pokrojonej w plastry. Blenderuję. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję ryż i smażę 2 minuty. Zalewam porem, dodaję sok z połowy cytryny. Stopniowo dodaję bulion tak by ryż cały czas chłonął wodę. Gdy go zabraknie, korzystam z wrzątku. Na patelni podrumienia pokrojone grzyby. Nakładam ryż na talerz, posypuję grzybami i starym żółtym serem. Porcja na 4-5 osób.
Risotto cytrynowe w porze
Kroję pora w plastry i podsmażam na patelni.
Risotto cytrynowe w porze
Zdejmuję połowę pora, a resztę zalewam połową buliony. Gdy rozmięknie, razem z odłożonym wcześniej, blenderowany jest na jednolitą masę (dodaję też cytrynę).
Risotto cytrynowe w porze
Podrumieniony ryż zalewam stopniowo bulionem i porem.