Sposób przygotowania:
Risotto cytrynowe w porze
Na początku zagotowuję litr wody z kostką rosołową (lub korzystam z posiadanego bulionu). Por kroję w plastry i podsmażam. Gdy staje się miękki połowę odkładam na talerz, a pozostałą część zalewa 2 szkl bulionu. Gotuję aż por zacznie się rozpadać. Cały por ( w tym ten odłożony) przekładam do blendera. Dodaję połowę cytryny pokrojonej w plastry. Blenderuję. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję ryż i smażę 2 minuty. Zalewam porem, dodaję sok z połowy cytryny. Stopniowo dodaję bulion tak by ryż cały czas chłonął wodę. Gdy go zabraknie, korzystam z wrzątku. Na patelni podrumienia pokrojone grzyby. Nakładam ryż na talerz, posypuję grzybami i starym żółtym serem. Porcja na 4-5 osób.