Sposób przygotowania:
risotto po góralsku
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia. Wsypać ryż i smażyć kilka minut, mieszając, aż zrobi się przezroczysty.
Wlać śliwowicę i mieszać intensywnie przez chwilę. Gdy wódka wyparuje, mieszając, powoli wlewać bulion. Gotować ok. 18 minut, często mieszając (ryż powinien być lekko twardawy). Pod sam koniec dodać oscypek i wymieszać. Odstawić pod przykryciem.
Boczek pokroić drobno i wysmażyć. Podając, posypać risotto skwarkami.
Wlać śliwowicę i mieszać intensywnie przez chwilę. Gdy wódka wyparuje, mieszając, powoli wlewać bulion. Gotować ok. 18 minut, często mieszając (ryż powinien być lekko twardawy). Pod sam koniec dodać oscypek i wymieszać. Odstawić pod przykryciem.
Boczek pokroić drobno i wysmażyć. Podając, posypać risotto skwarkami.