Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To danie robię od kilku lat, bo posmakowało mojej rodzinie. Pomysł na risotto podpatrzyłam w którymś programie kulinarnym.

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem

 

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3- 4 pomidory
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść słonecznika
  • 1//2 puszki groszku konserwowego
  • oliwa do smażenie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem

Etap 1:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem
Ryż zalać bulionem gotować na małym ogniu.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć ryż. Zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolać trochę bulionu.

Etap 2:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem
Na oliwę wrzucić pomidory i wlać koncentrat.

W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pomidory (wcześniej lepiej je sparzyć i obrać ze skórki), kolejno wlać koncentrat pomidorowy i mieszając dusić aż pomidory rozpadną się.

Etap 3:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem
Dodać pokrojony czosnek, słonecznik i odcedzony z zalewy groszek.

Następnie dodać pokrojony czosnek, słonecznik i odcedzony z zalewy groszek.

Etap 4:

Risotto pomidorowe ze słonecznikiem
Połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.