Sposób przygotowania:
Pikantne skrzydełka z pomidorowym risottoPrzygotowanie mięsa
Skrzydełka z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie dzielimy na kawałki. Odrzucamy tzw. lotki.
Marynowanie
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. W dalszej kolejności mieszamy z sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy podzielone skrzydełka i bardzo dokładnie mieszamy aby marynata dobrze pokryła mięso. Odstawiamy na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Risotto
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę . Kiedy cebula się zeszkli wsypujemy ryż aby oblepił się olejem, wtedy dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory najlepiej bez skóry ( ja dodałam ze skórka i potem ją wybierałam) Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu w razie konieczności dolewając wody aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i masło. Mieszamy.
Smażenie
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki zamarynowanego kurczaka z każdej strony aż uzyskamy rumiany kolor i chrupiącą skórkę.