madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Usmażone kawałeczki skrzydełek z kurczaka w marynacie, podane z pomidorowym risotto o delikatnym smaku.

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Składniki:

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Mięso

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
  • olej do smażenia

Marynata

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Risotto

Sposób przygotowania:

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Przygotowanie mięsa

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto
Skrzydełka z kurczaka dzielimy na kawałki

Skrzydełka z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie dzielimy na kawałki. Odrzucamy tzw. lotki.

Marynowanie

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. W dalszej kolejności mieszamy z sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy podzielone skrzydełka i bardzo dokładnie mieszamy aby marynata dobrze pokryła mięso. Odstawiamy na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.

Risotto

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę . Kiedy cebula się zeszkli wsypujemy ryż aby oblepił się olejem, wtedy dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory najlepiej bez skóry ( ja dodałam ze skórka i potem ją wybierałam) Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu w razie konieczności dolewając wody aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i masło. Mieszamy.

Smażenie

Pikantne skrzydełka z pomidorowym risotto
Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki mięsa

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki zamarynowanego kurczaka z każdej strony aż uzyskamy rumiany kolor i chrupiącą skórkę.