Sposób przygotowania:
Mocno pomidorowe risotto
* Kawałki kurczaka wysmarować przyprawą do kurczaka (1 łyżeczka na jedną pierś) i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. W międzyczasie przygotować warzywa.8 Po godzinie od wstawienia kurczaka do lodówki rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju i podsmażyć kawałki kurczaka, aż się zarumienią. Wyjąć podsmażone kawałki kurczaka, odłożyć na podgrzany półmisek i trzymać w cieple. Na ten sam olej wrzucić cebulę i czosnek. Mieszać aż do zeszklenia cebuli i wlać puszkę pomidorów i pasatę. Dodać podsmażone kawałki kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszać kilka minut, żeby nadmiar wody wyparował. Wsypać ryż (NIEUGOTOWANY!), pomieszać i zalać bulionem. Doprawić do smaku sosami w proszku, ewentualnie dodać sól i pieprz. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby ryż nie przykleił się do dna. Można doprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki i udekorowane listkami bazylii.* W zależności od intensywności smaku jaki chce się uzyskać, można wlać mniej pasaty, za to dodać wody i więcej sproszkowanego sosu.