Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Risotto z kurczakiem na meksykańską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Risotto z warzywami, kurczakiem, po meksykańsku

Risotto z kurczakiem na meksykańską nutę

Składniki:

Risotto z kurczakiem na meksykańską nutę

 

  • 1 torebka ryżu - użyłam jaśminowego
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 4 pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka serrano
  • 1 suszona peperoncini
  • 2 łyżki sosu pomidorowego/ketchupu/koncentratu - wg uznania
  • pół litra bulionu lub wody
  • pół szklanki czerwonego wina - wlałam półwytrawne
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • kolendra
  • przyprawa do kuchni meksykanskiej
  • oliwa/olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem na meksykańską nutę
Do garnka o grubszym dnie wlać trochę oleju, wsypać ryż, podsmażać aż się zeszkli, dodać do niego przesmażoną posiekaną drobno cebulę, podsmażone pieczarki, a także pokrojone w kostkę paprykę i pomidory. Podlać bulionem, zagotować, dusić pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Na patelni przesmażyć doprawionego przyprawą do kuchni meksykańskiej kurczaka, również pokrojonego w kostkę. Dodać go do garnka z ryżem razem z resztą przypraw, sosem pomidorowym, odsączoną fasolą z puszki, drobniutko posiekaną serrano i czerwonym winem. Gotować do czasu wchłonięcia przez ryż nadmiaru płynu.