darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Risotto wegańskie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie pikantne risotto z warzywami

Risotto wegańskie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto wegańskie.

 

  • 150 gr ryżu do risotto
  • słoik marchewki z groszkiem (500 ml)
  • litr wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ok 10 średnich pieczarek
  • 4 grube plastry kalarepki
  • przyprawy: garam masala, chilli, sól

 

Sposób przygotowania:

Risotto wegańskie.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone drobno pieczarki z cebulą, dusimy pod przykryciem. Dodajemy ryż i podlewamy bulionem. Kalarepę kroimy w słupki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy garam masalą, chilli, solą. Gdy ryż zmięknie, dodajemy marchewkę z groszkiem. Podajemy ze świeżymi pomidorami lub ogórkiem (dla zrównoważenia ostrego smaku), dekorujemy natką pietruszki.
Risotto wegańskie.
Marchewkę z groszkiem odcedzamy w sitku od wody ze słoika
Risotto wegańskie.
Marchewkę i groszek dodajemy na końcu, gdyż są miękkie