Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Risotto z borowikami i pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Włoskie risotto jest prostym i smacznym daniem jednogarnkowym, choć ma opinię dania dość trudnego w przygotowaniu.

Risotto z borowikami i pieprzem

Składniki:

Risotto z borowikami i pieprzem

 

  • półtorej szklanki ryżu arborio
  • 250g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 3 szkl bulionu
  • 1 ząbek czosnku - posiekany w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto z borowikami i pieprzem
Na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie wrzuć pokrojone prawdziwki i przeciśnięty czosnek.

Po chwili dodaj ryż i smaż go do momentu aż straci swoją białą barwę.

Do tak przeszklonego ryżu zacznij stopniowo dodawać bulion stale mieszając całość.

Kiedy ryż stanie się al dente dopraw całość pieprzem i tartym parmezanem, gotowe risotto podawaj na ciepło.