lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Schab w nori

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schaby zwinięte w roladkę obłożone płatami nori. Takie połączenie typowej polskiej potrawy z kuchnią azjatycką

Schab w nori Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w nori

 

  • 360 g schabu
  • 5 płatów nori
  • 200 g grzybów shitake
  • żółta papryka
  • imbir marynowany
  • pół szklanki bulionu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • musztarda stołowa
  • chrzan
  • opcjonalnie szafran

Sposób przygotowania:

Schab w nori
Schaby rozbić na wielkość płatów nori. Natrzeć je solą, pieprzem i curry. Oczyścić grzyby i paprykę, pokroić je w paski o grubości 1 cm. Dwie łyżki musztardy i chrzanu wymieszać razem, dodać pół łyżeczki curry.

Składając roladki rozkładamy płat nori, na nim mięso, następnie smarujemy cienką warstwę sosu musztardowo chrzanowego. Układamy grzyby, paprykę i odsączony imbir. Zawijamy ciasno roladkę, boki zlepiamy. Odstawiamy.

Obieramy czosnek i imbir, siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażamy, dodajemy szafran, wiórki. przemieszać wszystko razem i dodać bulion i serek mascarpone. Wymieszać, doprawić do smaku i włożyć roladki. Patelnię przykrywamy i zostawiamy na ogniu na 3 - 5 minut. Potem przewracamy roladki na drugą stronę i znów zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie pozostawiamy pod przykryciem ale już na wyłączonym gazie.

Można podawać np. z pszenicą i ze zblanszowaną marchewką w cienkich wstążkach.
Schab w nori
Schab w nori
Składając roladki rozkładamy płat nori, na nim mięso, następnie smarujemy cienką warstwę sosu musztardowo chrzanowego.
Schab w nori
Schab w nori