MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Risotto z dynią i grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jesień się zbliża, na straganach pojawiły się już dynia i grzyby. Trzeba wykorzystać ten moment! Zapraszam na risotto z dynią, grzybami i tymiankiem.

Risotto z dynią i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z dynią i grzybami

 

  • 250g ryżu arborio
  • 1l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • 1 szkl. (400ml) pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szkl. (400ml) grzybów: borowiki i kurki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z dynią i grzybami
Grzyby kilka godzin moczymy w mleku.

Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki, na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy.  Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu, doprawiamy solą i pieprzem.

Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż, i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy.

Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać. Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki.

Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem,

Smacznego!
Risotto z dynią i grzybami