Sposób przygotowania:
Risotto z dynią i grzybami
Grzyby kilka godzin moczymy w mleku.
Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki, na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy. Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu, doprawiamy solą i pieprzem.
Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż, i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy.
Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać. Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki.
Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem,
Smacznego!
Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki, na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy. Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu, doprawiamy solą i pieprzem.
Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż, i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy.
Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać. Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki.
Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem,
Smacznego!
Marika-
Magdalena88
LauraLaura
MP3-ka
Dziękuję dziewczyny za komentarze :)