Sposób przygotowania:
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiejKapusta pekińska:
Kapustę pekińską należy pokroić w dużą kostkę, zalać zimną wodą i następnie porządnie wypłukać.
Kolejno wodę zlać, wsypać sól i całość dokładnie wymieszać.
Kapustę co pół godziny przemieszać 3 razy.
Po tym czasie kapustę kilkakrotnie wypłukać, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
Warzywa:
W międzyczasie pokroić warzywa - tak jak w podanych składnikach.
Kleik:
Wodę z mąką i cukrem należy zagotować i pozostawić do ostudzenia.
Pasta:
Cebulę, czosnek i imbir należy zblendować.
Następnie mieszankę przełożyć do miski i połączyć z gochugaru oraz sosem rybnym.
Dodać ostudzony kleik i ponownie wymieszać.
Całość:
Pastę porządnie połączyć z pokrojonymi warzywami oraz kapustą pekińską.
(Najlepiej w rękawiczkach, ponieważ chili farbuje.)
Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
(Kimchi nie upychać do krawędzi słoika, bo fermentując gazy wypchną kapustę do góry.)
Słój odstawić na 2 dni w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na 1-2 tygodnie do lodówki.
gusia1000