MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Risotto z dorszem wg MARIA66

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny ,sycący marchewkowy ryż z dorszem.

Risotto z dorszem wg MARIA66 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z dorszem wg MARIA66

 

  • 100g ryżu parabolicznego
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 150g dorsza mrożonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dorszem wg MARIA66
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Rybę rozmrażamy przez 10 minut, następnie pukamy ,doprawiamy pieprzem i oregano i odstawiamy na 5 minut.Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju , wrzucamy cebulę i smażymy przez 3 minuty, następnie wsypujemy ryż, mieszamy, dolewamy 50 ml wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.Przykrywamy rondelek pokrywką i dusimy przez 5 minut . Następnie wsypujemy marchew z wytworzonym sokiem , mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem przez 8 minut, mieszając, ryż wchłonie wodę i będzie gęsty.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Rybę delikatnie panierujemy w mące i kładziemy na patelnię.Smażymy z każdej strony po 2 minuty. Podajemy gorącą z marchewkowym ryżem. Smacznego.
Risotto z dorszem wg MARIA66
W rondelku smązymy cebulę a następnie dusimy ryż z marchewką.
Risotto z dorszem wg MARIA66
Rybę rozmrażamy przez 15 minut,dodajemy przyprawy, obtaczamy w mące i smażymy.