Sposób przygotowania:
Risotto z dyni na białym winie
Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę ,którą miałam już zamrożoną ale można użyć dyni świeżej . Cebulę obrałam z łupiny , pora umyłam i osuszyłam . Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .