Sposób przygotowania:
Risotto z dynią
Na patelni z grubym dnem roztop łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na małym ogniu 3 do 5 minut, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodaj ryż, zwiększ ogień i podsmażaj przez cały czas mieszając. Gdy wszystkie ziarenka ryżu pokryją się masłem, stopniowo wlewaj po pół łyżki wazowej gorącego bulionu. Cały czas mieszaj. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu wlej kolejną. Gotuj tak około 10 minut, dolewając kolejne porcje gorącego bulionu i często mieszając.
Następnie do ryżu dodaj pokrojoną w jedno centymetrową kostkę dynię i gotuj w dalszym ciągu około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj. Dodaj starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. *pomysł na risotto znalazłam na blogu „kwestia smaku”, tutaj podaję swoją wersję.
Następnie do ryżu dodaj pokrojoną w jedno centymetrową kostkę dynię i gotuj w dalszym ciągu około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj. Dodaj starty parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaki i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. *pomysł na risotto znalazłam na blogu „kwestia smaku”, tutaj podaję swoją wersję.
kołczu
anemon
Masz rację, tutaj klasyka świetnie się sprawdza. Dziękuję.