Sposób przygotowania:
Risotto z dynią i papryką
Dynię obrać, wyciąć pestki i pokroić w ok. centymetrową kostkę . Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w zapałkę. Cebulki obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, wrzucić dynię i paprykę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć mieszając ok. 10 minut, odstawić. W dużym rondlu rozgrzać po 1 łyżce masła i oleju, wrzucić cebulę, odrobinę posolić, popieprzyć i podsmażyć mieszając, do momentu gdy cebula się zeszkli. Następniedorzucić opłukany pod bieżącą wodą ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewać płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlać wino, następnie bulion. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać do ryżu podsmażoną dynię z papryką. Całość wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Na talerzu posypać odrobiną parmezanu.
-Natka-