Sposób przygotowania:
Risotto z gruszką i serem
Cebule siekamy w drobną kosteczkę. Gruszki obieramy ze skórki, rozkrawamy na ćwiartki a następnie każdą z ćwiartek kroimy w średniej wielkości kostkę. Gruszki umieszczamy w misce z wodę aby nie ściemniały.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy białe wino.
Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz.
Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję aż do wyczerpania wywaru. Odsączamy z wody gruszki i dodajemy do ryżu. Przesmażamy razem aż ryż będzie „al dente” a gruszka nadal pozostanie nieco twardawa. Zdejmujemy patelnie z kuchenki i dodajemy kawałki kremowego serka i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łączymy składniki. Serwujemy z dodatkiem porcji świeżych pomidorków koktajlowych i rukoli.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy króciutko cebulkę do zeszklenia. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy białe wino.
Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Nie wlewajmy całego bulionu na raz.
Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejna porcję aż do wyczerpania wywaru. Odsączamy z wody gruszki i dodajemy do ryżu. Przesmażamy razem aż ryż będzie „al dente” a gruszka nadal pozostanie nieco twardawa. Zdejmujemy patelnie z kuchenki i dodajemy kawałki kremowego serka i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łączymy składniki. Serwujemy z dodatkiem porcji świeżych pomidorków koktajlowych i rukoli.
lukrowanepierniczki
mocsłodkości