Sposób przygotowania:
Risotto z cukinią i kwiatami cukinii na piwie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekany drobno por, dodajemy pokrojoną w kostkę (nie obraną, tylko dobrze umytą ) cukinię i smażymy kolejne 2 minuty.
Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy. Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje.
Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu. Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki.
Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące.
Blog: Igraszki Losu
Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy. Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje.
Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu. Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki.
Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące.
Blog: Igraszki Losu