Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Risotto z cukinią i kwiatami cukinii na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne risotto z soczystą cukinią, delikatnymi kwiatami cukinii podkreślone cierpką nutą cytrusowego piwa, kwintesencja lata na talerzu.

Risotto z cukinią i kwiatami cukinii na piwie

Składniki:

Risotto z cukinią i kwiatami cukinii na piwie

 

  • 1/2 młodego pora (tylko biała część )
  • 1 cukinia
  • 8 + 2 kwiatów cukinii
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/4 szklanki piwa
  • 750 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Risotto z cukinią i kwiatami cukinii na piwie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekany drobno por, dodajemy pokrojoną w kostkę (nie obraną, tylko dobrze umytą ) cukinię i smażymy kolejne 2 minuty.

Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy. Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje.

Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu. Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki.

Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące.

Blog: Igraszki Losu