grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kluseczki z ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluseczki z ricotty z podsmażonymi pomidorkami aromatyzowanymi bazylią, oregano i czosnkiem, pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Kluseczki z ricotty

Składniki:

Kluseczki z ricotty

Kluseczki

Pomidorki

Sposób przygotowania:

Kluseczki z ricotty

Przygotowanie kluseczek

Kluseczki z ricotty
Przed przygotowaniem kluseczek odsączamy ricottę na sitku, gdyby była za bardzo mokra.

Przed przygotowaniem kluseczek zagotowujemy wodę w dużym garnku.

W misce wyrabiamy ricottę z jajkami. Masę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przesianą mąkę, ciasto ponownie mieszamy.

Na koniec do masy na kluseczki dodajemy starkowany parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Na gotującą się wodę za pomocą łyżeczki kładziemy kluseczki. Łyżeczkę zanurzamy w gotującej się wodzie, nabieramy nią kluseczkę i ponownie wkładamy do wody.

W taki sposób przygotowujemy wszystkie kluseczki.

Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Przygotowanie pomidorków

Kluseczki z ricotty
Pomidorki podsmażamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pomidorki przekrawamy na połówki.

Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojone 2 ząbkami czosnku. Dodajemy pomidorki oraz kilka listków bazylii. Całość doprawiamy łyżeczką cukru, solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Pomidorki podsmażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowanie dania

Ugotowane kluseczki wyjmujemy z wody łyżką cedzakowa, po czym przekładamy je na patelnię z pomidorkami. Kluseczki z pomidorkami podsmażamy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu.


Tagi:

kluski danie