Sposób przygotowania:
Kluseczki z ricottyPrzygotowanie kluseczek
Przed przygotowaniem kluseczek zagotowujemy wodę w dużym garnku.
W misce wyrabiamy ricottę z jajkami. Masę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przesianą mąkę, ciasto ponownie mieszamy.
Na koniec do masy na kluseczki dodajemy starkowany parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Na gotującą się wodę za pomocą łyżeczki kładziemy kluseczki. Łyżeczkę zanurzamy w gotującej się wodzie, nabieramy nią kluseczkę i ponownie wkładamy do wody.
W taki sposób przygotowujemy wszystkie kluseczki.
Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Przygotowanie pomidorków
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy drobno pokrojone 2 ząbkami czosnku. Dodajemy pomidorki oraz kilka listków bazylii. Całość doprawiamy łyżeczką cukru, solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Pomidorki podsmażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowanie dania
Ugotowane kluseczki wyjmujemy z wody łyżką cedzakowa, po czym przekładamy je na patelnię z pomidorkami. Kluseczki z pomidorkami podsmażamy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu.