Sposób przygotowania:
Risotto z parmezanem
Włochy to największy producent ryżu w Europie i liczący się na skalę światową gracz rynkowy, dlatego zapewne mieszkańcy tego kraju bardzo chętnie spożywają ryż, szczególnie w formie risotta. W północnych Włoszech uprawia się cztery różne odmiany specjalnego ryżu do risotto. Charakteryzuje się on krótkimi, okrągłymi ziarnami, które mocno pęcznieją w trakcie gotowania. Risotto z parmezanem jest potrawą pochodzącą z okolic Mediolanu. To proste, choć bardzo wyrafinowane danie swój delikatny i wyrazisty zarazem smak zawdzięcza parmezanowi, cebuli, dużej ilości białego wina oraz bogatej kompozycji przypraw. To właśnie przyprawy, wśród których znajdziemy czosnek (jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni), biały pieprz oraz kurkumę, nadają potrawie apetyczny kolor, doskonały smak i obiecujący aromat. Parmezan, inaczej parmigiano regino – to długo dojrzewający, twardy ser z krowiego mleka o silnej woni, który doskonale nadaje się do ucierania. W sklepach jest dostępny często już w formie tartej.
Sposób przyrządzania:
Nasze propozycje:
Dla urozmaicenia smaku możesz dodać, do gotującej się wody, przesmażoną na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w kostkę.
Risotto możesz udekorować świeżymi listkami oregano, bazylii lub tymianku.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
Sposób przyrządzania:
- Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj z 600 ml wody i zagotuj.
- Do gotującej się wody wsyp ryż.
- Gotuj na małym ogniu przez około 13 minut (pod lekko uchyloną przykrywką). Zestaw z gazu i pozostaw pod przykryciem przez 2 minuty.
- Przed podaniem risotto wymieszaj z parmezanem.
- Danie podawaj gorące.
Nasze propozycje:
Dla urozmaicenia smaku możesz dodać, do gotującej się wody, przesmażoną na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w kostkę.
Risotto możesz udekorować świeżymi listkami oregano, bazylii lub tymianku.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
asiaows
kamil612
Babciagramolka