Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Risotto z pieczarkami i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Risotto jest pyszne,jako samodzielne danie jak rowniez z miesem i sorowka

Risotto z pieczarkami i kaparami

Składniki:

Risotto z pieczarkami i kaparami

 

  • 1-1,5 szklanki ryzu Long Grain

 

  • 1 litr rosolu z kury lub 2 kostki rosolku drobiowego na 1 litr wody(potem trzeba bedzie troche wody dolac)

 

  • 1 szklanka drobno posiekanych i podsmazonych z cebulka pieczarek

 

 

 

  • 1 lyzka sosu sojowego

 

  • 1 lyzka ciemnego octu balsamicznego

 

 

 

  • 2 szczypty gallki muszkatalowej

 

  • 2 szczypty tymianku

 

  • 1 lyzeczka oregano

 

 

  • swieza badz suszona natka pietruszki lub koleandry

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczarkami i kaparami
Ryz zalac rosolem,wrzucic pieczarki,zagotowac,wrzucic pozostale przyprawy i pokrojona w kostkepaprytke, gotowac na malym ogniu do czasu gdy ryz bedzie miekki(w razie koniecznosci dolac wiecej wody.Doprawic do smaku sola i pieprzem a na koncu polac sokiem z cytryny i posypac natka pietruszki.Smacznego:)