peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Risotto z pieczarkami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i szybkie w wykonaniu risotto

Risotto z pieczarkami i pomidorami

Składniki:

Risotto z pieczarkami i pomidorami

 

 

  • 1 kostka rosołowa warzywna

 

 

  • 1 cebula biała

 

  • 1 cebula czerwona

 

 

 

  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

 

 

 

 

 

  • starty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Risotto z pieczarkami i pomidorami
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 500 ml). W tym czasie drobno siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle. Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Risotto podajemy posypane startym parmezanem.